Znáte tradiční české dezerty?

Najde se jen málo lidí, kteří by neměli rádi dezerty, dorty apod. Víte, které z nich patří mezi tradiční české dezerty?

 

 

Mák a tvaroh

Tradiční české dezerty a dorty často obsahují tvaroh či mák. Obě jsou to totiž ingredience, které v zahraničí prakticky nenajdete. Např. tvrdý tvaroh je k dostání pouze u nás. Měkký tvaroh znají ještě i v Německu. V ostatních státech pak znají spíše jogurty, které ale za tvaroh zaměnit nelze. Koupit se také dá marscarpone nebo smetanový sýr philadelphia. Mák je také typickou českou přísadou, které však cizinci moc nedůvěřují. A to proto, že jej mají spojený zejména s výrobou opia.

Tradiční české dezerty

K typickým českým dezertům či zákuskům patří zejména věnečky, větrníky, laskonky či indiánci. Patří k nim také kremrole, kávová zrna, punčový řez či rakvičky se šlehačkou. Jejich popularita časem poklesla a to díky snižující se kvalitě surovin, které jsou použity pro jejich přípravu. To už se nicméně také začíná pomalu měnit.

Buchty a koláče

A samozřejmě nesmíme zapomenout na lívance, buchty, koláče či patenty, které mají své místo v české kuchyni. Dříve také sloužily jako hlavní jídlo, protože maso vždy nebylo pro každého dostupné. Mezi sladká jídla, která nahrazovala oběd, také patří škubánky nebo žemlovka. A nesmíme také zapomenout na koláče, které neodmyslitelně patří k českým svatbám. Jsou také velmi populární zejména v USA.